spiralgalaxer / spiral galaxies

Spiralgalaxer och svarta hål • Anita Fors

Spiralgalaxer och svarta hål • Anita Fors

Är hos dottern i Blekinge och hjälper till att få upp lapptäcket jag sydde till henne 2002 på väggen i nya lägenheten. Passar på att ta nya bilder, för när täcket syddes hade jag ingen digitalkamera.

Min dotter har länge varit rymdintresserad – ett intresse vi delar. När jag såg att man kunde sätta ihop de här blocken så att det inte bildade hela cirklar utan att man med hjälp av små kvadrater kunde förskjuta dem så att de bildade spiraler så såg jag fjärran spiralgalaxer framför mig. Då var steget inte långt till de svarta hålen.

Lapptäcket blev klart 2002. Jag hade med det till visa-och-berätta på Nordisk Quiltträff, NQT, året därpå. Där och då fick jag frågan om jag ville låna ut täcket, så att det kunde visas på Patchwork & Quilting i Lyon, Frankrike, som arrangerades av Magic Art Textile och Magic Patch. Ett snabbt telefonsamtal till dottern (det var ju ändå hennes täcke) och jag sa ja. Skoj! Tyvärr hade jag inte möjlighet att själv åka ner till Lyon.

Bilden här ovan visar för övrigt två saker som är bra att tänka på när man syr lapptäcken.

Dels visar det hur olika färgäkta till synes likadana tyger kan vara. Jag sydde de svart hålen av ett svart tyg jag hade hemma. När jag sedan bestämde mig för att ha en svart ram var jag tvungen att köpa mer tyg. Det såg exakt likadant ut – fram till den dag vi tvättade lapptäcket för första gången. Nu syns tydligt hur de svart hålen fortfarande är riktigt svarta, medan ramen är grå!

Dels visar det hur viktigt det är att välja rätt kvilttråd till det kviltmönster man använder. Jag valde en melerad tråd i olika grå nyanser till frihandskviltningen i ramen. Jag arbetade jättemycket med att sy de ”aliens” min dotter önskat sig; märkliga varelser i en lång ringdans. Den kvilttråd som hade varit jättevacker i ett vanligt yttäckande kviltmönster, som i den stipple quilting som jag använt för att kvilta ner bottentyget, gjorde nu så att de arbetade figurerna inte alls syntes så tydligt. Det var trist. Som tur var ger baksidan av täcket mer kontrast till maskinkviltningen.

I bildgalleriet längst ner på sidan finns fler bilder.


I have just visited my daughter in her new apartment in the south of Sweden and helped her put this quilt on her wall. I made it for her in 2002 and named it Spiral galaxies and black holes since we both share an interest of space and Universe.

I brought it to show-and-tell at the Nordic Quilt meeting, NQT 2003, in Oslo the year after. There and then I got the question if I could lend it to the exhibition Patchwork & Quilting i Lyon, Frankrike, which was arranged of Magic Art Textile och Magic Patch. A quick phone call to my daughter (after all she was the owner of the quilt) – and there it went. Unfortunatly I wasn’t able to follow.

In the photo gallery below you can se some close ups.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.