beskrivningar

Ibland gör jag beskrivningar till ting jag gör… eller tutorials för att svänga sig med engelska.

LAPPTEKNIK

kantavslut_80px Det finns flera sätt att sy en kantavslutning på ett lapptäcke – eller lukkekant som de säger i vårt kära grannland i väster. Här är den metod jag tycker bäst om. Sys med dubbelvikt remsa och vikta hörn.
sy kantavslutning

Ibland vill man inte ha en synlig kantavslutning när man syr mindre kviltar som ska sitta på väggen. Då kan man istället vändsy en kantavslutning, efter att arbetet är kviltat och klart. Glöm bara inte sömsmånen.
vändsy kantavslutning

forsvinnande9-ruta_80pxFörst skär man en massa kvadrater och syr ihop dem nio och nio, till niorutor. Därefter skär man blocken i bitar, pusslar om och syr ihop igen – vips har niorutan försvunnit. Ett kviltblock som passar till både stort som smått.
försvinnande niorutor – lapptäcke för bebis/baby

kedjesom_80pxKedjemetoden är ett rationellt sätt att sy block till lapptäcken och kviltar. Steg för steg syr man ihop lapparna till en lång kedja av hopsydda lappar, som ett flaggspel, utan att klippa av tråden däremellan. Snabb metod.
kedjesöm / kedjemetoden

3delkanal_80pxSy en upphängningskanal till din kvilt eller ditt lapptäcke. Om du syr så här, med rätsidan utåt, så kan du gömma sömsmånerna när du syr fast kanalerna på kvilten. På det sättet slipper du vränga kanalen.
sy upphängningskanal i tre delar

 

STICKNING

Mönster till #vantar. Min modell och beskrivning, designad till Hemslöjden i Skånes projekt #delavantar, 2017–2018. Vanten är en hyllning till ordets makt och hashtaggen som förstärker och förenar.
sticka vantarna #vantar

Mönster till #mössa. Min modell och beskrivning, efter att jag designat vantar till Hemslöjden i Skånes projekt #delavantar, 2017–2018. Mönster: hashtaggen som förstärker och förenar.
sticka mössan #mössa

 

ÖVRIGT TEXTIL

garnbollar_80pxEn stor gaffel och lite garn – och vips har man gjort några tofsar eller garnbollar. Inget krångel med mallar och nål för att trä garnet rätt. Det enda som krävs är att man jämnar till formen lite med saxen efterpå.
göra garntofsar med en gaffel

rost_80pxRost är de spröda, porösa och vattenhaltiga järnoxider som bildas då järn korroderar, eller rostar, i närvaro av vatten och syre. På textil sitter rost för evigt – vilket gör att man kan färga tyg med rost.
färga tyg med rost

origami_80pxOrigami är konsten att vika papper. Men man kan faktiskt vika origami i tyg också. Se bara på den här lilla söta korgen. Med tyg, vliesofix och ett strykjärn kan du vika snart sagt allt du kan göra i papper.
vik origami av tyg

burk_80pxJag hade en fin röd-svart trikåtunika från Rabalder som började kännas trist för att den blivit urtvättad. Jag klippte tunikan i remsor och virkade sedan en burk att ha saker i. En tunika räckte precis lagom långt.
virka en burk av t-shirtar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.