försvinnande niorutor – lapptäcke till bebis

Alla bebisar (ja varje baby) borde få ett eget lapptäcke! Det här mönstret är en favorit, när jag syr barntäcken. Det går att variera i all oändlighet.

Bild 20

Mönstret bygger på att man klipper/skär en massa kvadrater och börjar med att sy ihop dem nio och nio, till niorutor. Därefter klipper/skär man dem i bitar, pusslar om litegrann och syr ihop igen – och vips har niorutan försvunnit. Därav namnet, disappearing ninepatch, eller försvinnande nioruta på svenska.

Det är enkelt att variera storleken på lapptäcket genom att variera storleken på kvadraterna till niorutan. Det här täcket är gjort med kvadrater som är 12 x 12 cm. Överdelen mäter då 93 x 123 cm. Det är lagom stort för en spjälsäng eller för att lägga bebisen på golvet. Vill man göra täcket lite mindre kan man göra kvadraterna lite mindre. Vill man göra det lite större kan man sy en ram runt om.

Om du vill sy ett eget bebistäcke/babytäcke/barntäcke, 93 x 123 cm, behöver du:
Ljusa tyger motsvarande cirka 25 cm på 112 cm:s tygbredd.
Mellanmörka tyger motsvarande 75 cm på 112 cm:s tygbredd.
Mörka tyger motsvarande 75 cm på 112 cm:s tygbredd.
Du kan blanda och mixa tyger i de tre grupperna, eller helt enkelt hålla dig till tre tyger. Jag valde att blanda tyger för de ljusa och mellanmörka kvadraterna, medan jag hade ett och samma mörka tyg.
100 x 130 cm bomullsvadd (i barntäcken väljer jag personligen naturmaterial, men du kan naturligtvis ta den sorts vadd du själv tycker passar bäst)
100 x 130 cm tyg till baksida
Tråd att sy med.
Tråd att kvilta med.

Så här gör du:
Klipp/skär till…
12 kvadrater, 12 x 12 cm, i ljusa tyger.
48 kvadrater, 12 x 12 cm, i mellanmörka tyger.
48 kvadrater, 12 x 12 cm, i mörka tyger.
(se bild 1)

Bild 1

Sy ihop kvadraterna tre och tre. Använd kedjemetoden, det vill säga att sy ihop lapparna till en lång kedja av hopsydda lappar, som ett flaggspel, utan att klippa av tråden mellan lapparna. Det går mycket snabbare och du sparar massor av tråd. (se bild 2)

Bild 2

Sy ihop tolv remsor som består av en mörk, en ljus, en mörk lapp. (se bild 3)

Bild 3

Sy ihop 24 remsor som består av en mellanmörk, en mörk och en mellanmörk lapp. (se bild 4)

Bild 4

Pressa sömsmånerna tillsammans, mot den mörka sidan. (se bild 5)

Bild 5

Genom att pressa sömsmånerna mot den mörka lappen vinner du två saker. Du riskerar inte att det mörka tyget ska lysa igenom det ljusa tyger, och det blir lättare att få snygga skarvar eftersom sömsmånerna kan fås att ”haka i” varandra så att sömmen hamnar exakt rätt. (se bild 6)

Bild 6

Sy ihop remsorna tre och tre, så att du får den ljusa kvadraten i mitten och de mellanmörka kvadraterna i ytterhörnen. Pressa återigen sömsmånerna åt sidan. Fortsätt att pressa åt det mörkaste hållet. (se bild 7)

Bild 7

Nu ska du ha tolv niorutor som ser ut så här. (se bild 8)

Bild 8

Klipp/skär isär niorutorna, först vågrätt mitt i blockat, sedan lodrätt mitt i bloclat. (se bild 9)

Bild 9

När du har delat blockat i fyra lika stora delar vänder du två av delarna 180 grader. I det här skedet kan man sy ihop delarna fyra och fyra igen. (se bild 10)

Bild 10

Eller så pusslar man helt enkelt ut alla fjärdedelarna innan man börjar sy ihop dem. Här ligger hela högen, med 48 ”kvartsblock” som mäter 16,5 x 16,5 cm, och väntar på att bli utpusslade. (se bild 11)

Bild 11

Jag bestämde mig för att jag ville att de gula tygerna skulle vara olika där de möttes, därför fick jag pussla ut hela täcket i kvartsblock. Övriga tyger försökte jag sprida ut så att de blir jämnt fördelade. Överdelen blir 6 x 8 kvartsblock. (se bild 12)

Bild 12

Sy ihop blocken i åtta rader. Pressa återigen sömsmånerna åt sidan. Fortsätt att pressa åt det mörkaste hållet. Sy sedan ihop raderna med varandra. Pressa sömsmånerna åt sidan – välj en riktning och lägg alla åt samma håll. Den färdiga överdelen blir 93 x 123 cm. (se bild 13)

Bild 13

Stryk överdel, bomullsvadd och baksidestyg noga. Lägg ihop lagren så att rätsidan på baksidestyget ligger nedåt, lägg på vadden och sluta med överdelen med rätsidan uppåt. Tråckla ihop de tre lagren. Jag tråcklar runt kanterna och däremellan med cirka 10-12 cm mellanrum, såväl lodrätt som vågrätt. (se bild 14)

Bild 14

Välj en kvilttråd som passar till tygerna. (se bild 15)

kvilttråd-1_800px

Bild 15

Enklast är att kvilta raka sömmar med en specialpressarfot som kallas för övermatare (se mer om övermatare längst ner).  (se bild 16)

Bild 16

Bild 16

Om man inte enbart syr parallella sömmar blir kviltningen roligare, även på baksidan. Skär rent täcket runt om när kviltningen är färdig. (se bild 17)

Bild 17

Bild 17

Skär 6,5 cm breda remsor till en kantavslutning. Mät omkretsen på täcket för att se hur lång remsa du behöver, skarva tills att du fått rätt längd. Pressa remsan dubbel, med rätsidan utåt. Sy fast den mot rätsidan av täcket på maskin, en sida i taget. Vik hörnen noga. Även här är övermataren bra att använda. (se bild 18)

Bild 18

Bild 18

Vik den dubbla remsan runt kanten och sy ner kantavslutningen för hand på baksidan av täcket. (se bild 19)

barntacke-16_800px

Bild 19

Så är barntäcket färdigt!   (se bild 20)

Bild 20

Bild 20

Jag vet att många undrar hur man ska sy en snygg kantavslutning. I beskrivningen ovan får du en kortversion, men jag har också gjort en beskrivning som enbart andlar om att göra en kantavslutning. Läs sy kantavslutning.

ÖVERMATARE
Övermatare är en specialpressarfot, som inte brukar ingå som standard när man köper en symaskin. Som namnet antyder så hjälper den matartänderna som ligger under tyget att mata fram tyget ovanifrån också, så att de tre lagren inte drar sig. Det är en pressarfot som kostar en del – men syr man lapptäcken är det är investering som är väl värd att göra. (se bild 21)

Övermataren till Janomen är vilsen och övergiven just nu...

Bild 21

7 tankar om “försvinnande niorutor – lapptäcke till bebis

 1. Pingback: Nästa impuls; lapptäcke | Ocean Lavender

  • Hej Ocean Lavender
   Va skoj att du börjat sy ett lapptäcke efter mitt mönster. Du måste berätta när det blir klart, så jag får se en bild på det färdiga täcket. Det ser spännande ut nu.
   Anita

 2. anita… ditt täcke ser jättefint ut- och du har gjort en så detaljerad beskrivning. Men jag hittar ingenstans vilken sömsmånsbredd du jobbar med… 0,5 cm antar jag… Och jag skulle väl kunna räkna ut- men enklare att fråga dig..

  Hanne

  • Hej Hanne
   Skoj att du gillar både lapptäcket och beskrivningen.
   Bra att du påpekar att jag inte nämnt sömsmånen. Det borde jag ha gjort.

   I det här mönstret spelar det ingen roll hur bred sömsmån du väljer, bara du använder samma sömsmån rakt igenom hela projektet. Så att blocken blir lika stora när du ska sy ihop dem.
   Förr använde jag alltid 7 mm sömsmån, för det var den bredd som min pressarfot hade. Sedan köpte jag en symaskin som har såväl en smalare som en bredare raksömspressarfot och dessutom möjlighet att ställa om nålpositionen. Det har inneburit att jag oftare använder 6 mm sömsmån.
   Smalare än 6-7 mm bör sömsmånen inte vara i ett lapptäcke som används och tvättas ofta. Bredare än så är onödigt.
   Hälsningar,
   Anita

 3. The blue and gold are among the most beautiful patches I’ve seen for quilting! Thanks for following my weaving blog. Eloïse

  theseisles.co
  facebook.com/theseisles
  twitter.com/These_Isles
  pinterest.com/weavetheseisles

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.