lappteknik – kedjesöm

När man syr ett lapptäcksblock ska man ofta sy ihop många likadana små lappar. Ett rationellt sätt, som går snabbt, sparar tråd och minimerar risken för trådtrassel är att sy ihop lapparna med en enda lång ”kedjesöm”. Kedjemetoden går ut på att man syr ihop lapparna två och två till en lång kedja av hopsydda lappar, som ett flaggspel, utan att klippa av tråden mellan sömmarna. Bara mata på så länge du har lappar. Pressa, klipp isär och fortsätt sy nästa moment på samma sätt. Stora lappar eller små spelar ingen roll, bara sy alla sömmar som finns att sy.

Inte nog med att det går mycket snabbare och du sparar massor av tråd – det gör det också lätt att hålla ordning på var lapparna hör hemma eftersom man vet precis i vilken ordning man sytt ihop dem.

Bild 2

 

 

Ska många olika lappar sys ihop med ett och samma tyg kan man vänta med att klippa isär det gemensamma tyget och istället sy fast de små lapparna på långa remsor av det tyget. Lämna i så fall 5-10 millimeter mellan varje lapp, så det finns lite utrymme att ”räta upp” vinkeln mot sömmen, så att den nya lappen blir rak och fin. Pressa sömsmånen innan du klipper eller skär rent lapparna.

 

20130310-072251.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.