lappteknik – vändsydd kantavslutning

Det är inte alltid man vill ha en synlig kantavslutning när man syr mindre kviltar som ska sitta på väggen, oavsett om det är så kallade Art quilts eller inte. Då kan man istället vändsy en kantavslutning, efter att arbetet är kviltat och klart.

Tänk bara på en sak: till skillnad från en vanlig kantavslutning kräver en vändsydd kant 1 cm sömsmån runt om hela arbetet. Så om du vill ha ett speciellt mått på din kvilt måste du lägga till sömsmån.

 

 

Gör så här:

Sy färdigt din kvilt och kvilta arbetet som vanligt. Skär rent kanterna, men räkna med ett tillägg på 1 cm på varje sida. Jag brukar sicksacka kanterna på den renskurna kvilten. Välj ett kantavslutningstyg som går ton i ton med tyget på framsidan av din kvilt, eftersom det kan titta fram lite av kanten på framsidan.

Skär till en baksida som är lika stor som din renskurna kvilt. Rita en klipplinje 4,5 cm från kanten på avigsidan av baksidestyget, runda av hörnen.

Nåla fast baksidan rätsida mot rätsida med framsidan av kvilten. Sy en söm runt hela kanten, med en sömsmån på 1 cm. Om du har en övermatare är det bra att använda den nu.

Lägg kvilten med baksidestyget uppåt, så att du ser den ritade linjen. Nyp en bit av tyget och lyft enbart det lagret från själva kvilten, så att du kan klippa ett litet hål längs den ritade linjen.

Klipp sedan försiktigt längs linjen runt hela kanten. Den bortklippta mittbiten kan du spara till annat. Klipp också bort lite av sömsmånen i varje hörn.

Vräng sedan arbetet så att rätsidan kommer fram och ramen hamnar på baksidan. Skrapa isär sömsmånen med tumnageln runt hela ytterkanten.

Vik in cirka 1 cm av den råa kanten, justera så att baksidan inte syns från framsidan, nåla och sy ner kanten med smygsöm.

Avsluta med att lätt och försiktigt pressa ner kanten med ånga från baksidan.  Vänd och se hur fin kantavslutningen blir.