lappteknik – sy kantavslutning

Det finns flera sätt att sy en kantavslutning på ett lapptäcke – eller lukkekant som de säger i vårt kära grannland i väster. Det är ett ord jag gillar! Jag tänkte dela med mig av den metod jag tycker bäst om. Läs gärna igenom beskrivningen en gång från början till slut, innan du börjar sy. Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Så här gör du:
Börja med att skära rent kanterna på lapptäcket. Mät sedan omkretsen på täcket, så att du kan beräkna hur mycket tyg som går åt till kantremsan. (bild 1)

bild 1

bild 1

Välj ett tyg som passar som kantremsa. Skär 6,5 cm breda remsor av tyget över hela tygets bredd. Jag skär mina remsor trådrakt, men det finns de som menar att man bör skära dem som snedremsor på diagonalen. Det tycker jag är onödigt när man syr raka kanter. Sy ihop remsorna ”på snedden” så att du får en lång remsa som räcker runt hela lapptäcket. (bild 2)

bild 2

bild 2

Klipp rent sömsmånerna och pressa isär dem. Genom att sömmarna går på snedden kommer inte sömsmånerna ovanpå varandra när remsan viks dubbel. Därmed blir remsan smidig hela vägen. (bild 3)

bild 3

bild 3

Pressa hela remsan dubbel, med rätsidan utåt. Var noga med att få kanterna jämna. (sid 4)

bild 4

bild 4

Klipp början av remsan på snedden. Men klipp tvärs emot som jag gjort här, jag klippte åt fel håll först och glömde bort att ta ett nytt kort när jag rättat till mitt fel. (bild 5)

bild 5

bild 5

Kantavslutningsremsan kan gärna ha en avvikande färg. (bild 6)

bild 6

bild 6

Vik in den sneda starten på remsan 1 cm. Pressa gärna ner den invikta kanten, eller skrapa vikningen med nageln. Börja sedan en bit in på en sida av lapptäcket. Lägg remsan, med alla sårkanter på tyget utåt, på framsidan av lapptäcket. Se till att ”öppningen” i början på den dubbla remsan ligger uppåt. Nåla fast remsan kant i kant med den renskurna kanten ända fram till hörnet. (bild 7)

bild 7

bild 7

Sy fast remsan längs kanten på lapptäcket med 1 cm sömsmån. Sluta sömmen ungefär 1,3 cm före hörnet. Det behövs för att det ska finnas plats för en snygg vikning av hörnet. Backa för att fästa tråden och klipp av trådändarna. Vik sedan remsan som på bilden. (bild 8)

bild 9

bild 8

Nåla fast remsan längs nästa sida. Sy fast remsan med 1 cm sömsmån. Sluta återigen sömmen ungefär 1,3 cm före hörnet. Backa för att fästa tråden och klipp av trådändarna. (bild 9)

Bild 18

bild 9

Vik remsan som i det första hörnet. Och fortsätt sy fast remsan runt kanterna med 1 cm sömsmån. Klipp av remsan när den kommit hela varvet runt och stick försiktigt in slutet i den snedklippta början. Sy fast den sista biten på remsan och avsluta genom att låta sömmen bli dubbel två-tre cm. (bild 10)

bild 10

bild 10

Klipp av hörnen på lapptäcket. Var noga så att du inte råkar klippa sönder någon söm. (bild 11)

bild 11

bild 11

Vräng nu kantremsan utåt och skrapa ut sömmen med nageln. (bild 12)

bild 12

bild 12

När du viker remsan runt kanten kommer den vikta kanten att hamna rakt över sömmen. Nu tar jag fram min specialklämmor för att fästa remsan runt alla sårkanterna. Det finns minst två olika sorters klämmor. Om du inte har några klämmor får du nåla fast remsan. Jag föredrar mina klämmor eftersom jag slipper riva mig på nålar medan jag arbetar. Var noga med att vika hörnet så att sömsmånen kommer åt motsatt håll jämfört med när du sydde fast remsan, så blir hörnet så smidigt som möjligt. (bild 13)

bild 13

bild 13

Börja gärna sätta klämmorna (eller nåla) runt ett hörn. (bild 14)

bild 15

bild 14

Nu är det klart att börja sy ner remsan på baksidan av täcket för hand. Eftersom bägge sårkanterna är fastsydda ligger den vikta, pressade kanten platt mot tyget vilket gör att kanten alltid håller samma bredd och det går lätt att sy en snygg handsöm. Låt sömmen följa den maskinsydda sömmen så blir den extra stadig. Sy med smygstygn, så blir sömmen nästan osynlig. Klicka gärna på bilden så ser du hur smygstygnet ser ut. (bild 15)

bild 16

bild 15

Jobba dig runt hela täcket och flytta klämmorna allteftersom du syr ner remsan på baksidan av lapptäcket. (bild 16)

bild 15

bild 16

När du kommer fram till skarven i remsan passar du på att smygsy några stygn för att fästa ner tyget. Fortsätt sedan längs remsans kant. (bild 17)

bild 17

bild 17

Fortsätt tills du kommit runt hela lapptäcket. Fäst den sista tråden. (bild 18)

bild

bild 18

Glöm inte att märka lapptäcket efter att du sytt fast kantavslutningen. (bild 19

bild 19

bild 19

LYCKA TILL!

PS. Om du tycker att något är oklart även efter att ha läst det här, så får du gärna lämna en kommentar så ska jag förtydliga.

PPS. Jag ogillar verkligen användningen av ordet quilt i svenska texter, det finns faktiskt en svensk stavning: kvilt. Men nu stoppar jag in båda orden sist i texten, för att ni som letar efter hur man gör ska hitta min beskrivning oavsett hur ni stavar.

23 tankar om “lappteknik – sy kantavslutning

 1. Hej Anita! Jag har med stor behållning läst en del inlägg på din blogg. Bl.a. kollade jag kantavslutningar och såg de fiffiga klämmorna, som du använder. Var kan man hitta sådana? Skulle bli glad om du kan ge mig förslag på köpställe. Vänliga hälsningar Eivor

  • Hej Eivor
   De röda klämmorna jag har kommer från Clover – http://www.clover-usa.com/product/0/3155/_/Wonder_Clips_(10_pieces) – som ju är en välkänd tillverkare av allehanda tillbehör för lapptäckssömnad. De finns i välsorterade kviltbutiker. Jag vet att de till exempel finns hos Quiltstudion i Göteborg och jag tror jag såg dem hos Lapptäcksverkstan också. Klämmorna finns både i 10-pack och i 50-pack.
   Jag har också en annan sorts klämmor, som ser ut som hårspännen. De fungerar också bra. Men de här röda tycker jag är lite smidigare.
   Skoj att du läser min blogg.
   Anita

 2. Hej Anita!
  Tack för din detaljerade beskrivning på att sy snygga hörn. På så sätt blev jag färdig med tavlan till mitt barnbarn.

  • Tack själv, Margaretha.
   Det gör all skillnad i världen att få veta att det man lägger ut är till nytta och glädje för andra.
   Anita

  • Hej Anna Maria
   Härligt att höra att du haft nytta av min beskrivning.
   Roligt att du länkar till den.
   Och roligt att se att du blivit biten av att sy lappteknik.
   När du vill prova på att frihandskvilta ett lapptäcke hittar du en hel del om hur man gör det också…
   Anita

 3. Tack för beskrivningen! Har ett halvfärdigt täcke som jag började sy med inspiration av Kaffe Fassetts utställning på Röhsska för så där 10 – 12 år sedan. Kanske kan det bli klart någon gång.

  • Bättre sent än aldrig!
   Det finns många orsaker till att saker blir liggande halvfärdiga. :-) Men det brukar kännas vääääldigt skönt att avsluta och gå i mål, särskilt med sånt som blivit liggande länge.
   Kaffe Fasett-utställningen var fin på många sätt, men avslöjade också att personen som faktiskt sytt upp täckena (för det gör inte Kaffe själv) inte var så noga.
   Lycka till med kantavslutningen!
   Anita

 4. Hej Anita.
  Tusen tack för din beskrivning! Texten och bilderna var klara och tydliga. Mitt sängöverkast är nu äntligen färdigt.
  Jag är intresserad att göra ett vänskapskvilt. Är det något du arrangerar? Kanske känner du andra som är intresserade som du kan länka mig vidare till?
  Vänligen Lena

  • Hej Lena
   Vad skojigt att höra att du hade glädje av min beskrivning. Tack för att du tog dig tid att skriva några rader.
   Visst är det härligt när man tagit sista stygnet i ett täcke!

   Jag arrangerar inte några vänskapstäcken på webben. Oftast är det folk som redan känner varandra som brukar ordna tillsammans. Men det finns ju många grupper på Facebook där man kan fråga själv. Till exempel den här, som jag har startat:https://www.facebook.com/groups/kviltaoffentligt/
   Hoppas du hittar några att sy ett vänskapstäcke tillsammans med.

   Hälsningar,
   Anita

 5. Anita idag har jag kantavslutat och följt dina anvisningar. Din metod är den bästa inget knöl vid början och slut.

  • Hej
   Vad roligt att du gillar min beskrivning.
   Och ännu roligare att du tog dig tid att berätta det.
   Hoppas du får användning för beskrivningen många gånger.
   Hälsningar,
   Anita

 6. Hittade din sida när jag letade efter hur man gör en fin kantavslutning men undran har du något tunt foder emellan också?
  Hälsningar Barbro

  • Hej Barbro
   Jag är inte säker på att jag förstår din fråga.
   Om man syr på kantavslutningsremsan som jag gör, så kommer ju hela sömsmånen inne i kantremsan när man sedan viker runt och syr ner den. Då behövs ju inget extra foder.
   Eller hur tänkte du när du kom fram till din fråga? Förklara hur du tänkte så kanske jag kan ge dig ett bättre svar.
   Vänliga hälsningar,
   Anita

 7. Du har ju ett annat tyg på din baksida som du visar här -hur syr du fast det ?
  Jag förstår nu hur du menar att man behöver inget foder-tänkte lite galet förrut bara.
  Hälsningar barbro

  • Hej Barbro
   Ett lapptäcke består av tre lager, ovansida + vadd + baksida.
   Ovansidan är vanligtvis hopsydd av lapptäcksblock i olika mönster. Baksidan är vanligtvis ett helt tyg, eller hopskarvad av ett fåtal stora bitar. Vadden, som ligger däremellan, är det som ger fyllighet åt täcket. Vadden kan vara av olika material – det finns bomullsvadd, syntetvadd, ullvadd, bambuvadd, sidenvadd med mera.
   För att få de tre lagren att hänga ihop så kviltar man täcket, det vill säga man syr genom de tre lagren. Antingen på maskin eller för hand. Hur tätt man behöver kvilta beror på vilken typ av vadd man använder. Du kan läsa mer om kviltning på min blogg.
   Var det svar nog på din fråga?
   Vänliga hälsningar,
   Anita

 8. Hej! Såg att inlägget var några år gammalt, men jag hoppas att du fortfarande är aktiv och kan svara 😊
  Jag ska kanta mitt första täcke och denna teknik verkar toppen. Men jag vill gärna ha bredare kanter, ca 5 cm. Kan man bara göra bredare remsor och göra sömsmånen 5 cm och annars följa resten av instruktionerna? Eller är det något annat jag bör tänka på?
  Mvh Christine

  • Hej Christine
   Vad roligt att du har sytt färdigt ditt första lapptäcke! Jodå, jag kan svara.
   Jag skulle svara NJAE… Rent tekniskt kan du göra 5 cm breda kantavslutningar – men det är inte oproblematiskt. Dels kommer det att vara väldigt svårt att göra snygga hörn, för att det är svårt att få hörnet på rätt ställe med lagom mycket tyg på var sida för att det inte ska dra ojämnt. Dels skulle du få väldigt klumpiga hörn, då enbart remsan ger dig sex lager tyg som ju viks ännu mycket tjockare just i hörnet plus själva täckets två lager plus vadd. Dels är risken mycket stor att täckets lager (och själva sömsmånen) inuti kantremsan skulle flytta på sig, rulla ihop sig och skapa klumpar respektive tomma delar inuti avslutningskanten.
   Alltså inget jag skulle rekommendera. Jag skulle själv aldrig göra en så bred kantavslutning. Jag skulle göra kantavslutningen max 2cm bred, men redan där skulle risken vara överhängande att tyglagren flyttar sig inuti kantavslutningen.
   Om du vill ha en bred ram ytterst runt lapptäcket vore det bättre att sy ett varv av breda remsor av samma tyg som du vill ha som kantavslutning runt hela täcket och sedan sy en smal kantavslutning av samma tyg.
   Lycka till med ditt projekt!
   Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.