sy upphängningskanal i tre delar

”Kvilten måste ha en upphängningskanal i tre delar, minst 10 cm bred.” Så står det ibland när man ska skicka in lapptäcken till tävlingar och utställningar. Men hur gör man? Ja, så här gör jag:

Använd gärna samma tyg till upphängningskanalen som på baksidan av kvilten. Om du inte har kvar tillräckligt mycket av samma tyg, välj ett som harmonierar bra med baksidan – man vet aldrig om baksidan kommer att synas vid upphängningen. Är det ett stort lapptäcke kanske du vill ha kanalen kvar även om du lägger lapptäcket på sängen. Kort sagt: se till att det inte skär sig!

Läs gärna igenom beskrivningen en gång från början till slut, innan du börjar sy. Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.

Så här gör du:
Mät bredden på din kvilt. Skär en remsa som är 21,5 cm bred och cirka åtta cm kortare än bredden på kvilten. Min kvilt var 108 cm, så jag skar en remsa som var 21,5 x 100 cm.
Därefter måste du dela upp kanalremsan i tre delar – hur stora delarna ska bli beror på hur brett lapptäcket är. Till just den här upphängningskanalen tyckte jag att det var lagom att skära av remsan 24 cm från respektive ytterkanterna. Därmed fick jag två delar som var 24 cm och en del som lite drygt dubbelt så lång. Längre än så gör jag aldrig de yttersta delarna, hur brett lapptäcket än är. (bild 1)

3delkanal-01_900px

Bild 1

Nu ska de tre delarna fållas. För att det inte ska bli för tjocka kanter på remsan så viker jag in tyget en centimeter en gång och sicksackar kanten.  (bild 2)

3delkanal-02_900px

Bild 2

Kontrollera att du fållat rätt sidor, så att alla delarna av upphängningskanalen blir lika breda. (bild 3)

3delkanal-03_900px

Bild 3

Pressa fållarna noga, så att sömmen inte drar ihop tyget. (bild 4)

3delkanal-04_900px

Bild 4

Vik nu alla delarna, aviga mot aviga, på längden. Nåla längs sårkanterna på tyget. Du ska alltså ha rätsidan utåt, sömsmånerna gömmer du sedan när du syr fast kanalerna på kvilten. På det här sättet slipper du vränga kanalen efter att du sytt ihop den. Sy en söm med en sömsbredd på 7 mm eller 1/4 inch på varje del. (bild 5)

3delkanal-05_900px

Bild 5

Lägg upp kanaldelarna på strykbrädan, med sömmen två centimeter från ena kanten. Pressa isär sömsmånen och pressa samtidigt den kanten som är närmast sömmen – och bara den kanten. (bild 6)

3delkanal-06_900px

Bild 6

Ta tag i den opressade kanten och ”dra upp” tyget cirka en centimeter, innan du pressar den kanten. Var noga med att inte pressa remsan helt platt. (bild 7)

3delkanal-07_900px

Bild 7

De pressade kanterna gör det lätt att sy fast kanalen och ska också göra så att kanalen inte sys fast helt platt mot kvilten. Om det inte finns plats för pinnen så kommer kvilten att bukta ut på framsidan och det ser inte snyggt ut. Därför ska sidan med sömsmånen vara lite smalare än den andra sidan. (bild 8)

3delkanal-08_900px

Bild 8

Nåla fast kanalbitarna i yttersidorna, med sömsmånen mot baksidan på kvilten. Passa in kanalbitarna en centimeter nedanför kantavslutningen överst på täcket och en centimeter från sidans kant. Mellanbiten passas in mitt emellan ytterbitarna, lika långt från kviltens överkant. Smygsy fast de tre bitarna längs den pressade kanten i överkanten. (bild 9)

3delkanal-09_900px

Bild 9

Vik nu upp det extra tyget mot överkanten på kvilten och nåla fast nederkanten på kanalbitarna, men undersidan platt mot kvilten. Smygsy fast de tre bitarna längs den pressade kanten i underkanten. Jag brukar sy fast kortsidorna på kanalbitarna mot baksidan på kvilten också, så inte upphängningspinnen råkar hamna fel av misstag. (bild 10)

3delkanal-10_900px

Bild 10

Nu har du en färdig upphängningskanal med luft för en upphängningspinne, och med öppningar på två ställen där pinnen kan fästas i upphängningsanordningen. Pinnen kan antingen förses med små skruvöglor på lagom avstånd  eller så fäster man ståltråd direkt runt pinnen vid öppningarna.

LYCKA TILL!

PS. Om du tycker att något är oklart även efter att ha läst det här, så får du gärna lämna en kommentar så ska jag förtydliga.

PPS. Jag ogillar verkligen användningen av ordet quilt i svenska texter, det finns faktiskt en svensk stavning: kvilt. Men nu stoppar jag in båda orden sist i texten, för att ni som letar efter hur man gör ska hitta min beskrivning oavsett hur ni stavar.

 

En tanke på “sy upphängningskanal i tre delar

  1. Ping: Sy upphängningskanal i tre delar på ditt lapptäcke | Kviltföreningen Rikstäcket

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.