frihandskviltning – vadd

När jag började sy lapptäcken fanns inte så mycket att välja på när det var dags att lägga ihop täcket med vadd. I dag finns ett jättestort utbud. Och det är väldigt roligt. Men det stora utbudet gör att det inte alltid är så lätt att välja vadd. Dels handlar det om vad det är man syr; det finns många sorters specialvadd i dag. Dels handlar om känsla och där måste man gå på vad man själv tycker känns bra. Det finns bara ett bra råd som gäller i alla lägen: undvik billig, anonym och sträv syntetvadd. Ditt arbete är värt mer än så.

Själv tycker jag väldigt mycket om ren bomullsvadd till lapptäcken. Den är inte lika fluffig som polyestervadd, men täcken med bomullsvadd blir så härligt följsamma och lägger sig så skönt runt kroppen. Mitt favoritmärke heter Quilters dream. De gör bland annat vadd av ekologisk bomull i fyra olika tjocklekar. Känslan i bambuvadd liknar den i bomullsvadd och är sannolikt mer miljövänligt. Till barntäcken väljer jag alltid naturmaterial. Har man sett vad som händer med syntetvadd – eller fleece – när man sätter en tändsticka till det så är det lätt att välja bort syntet.

Andra projekt som ska maskinkviltas kräver andra typer av vadd. Och det är lätt att gå vilse i det stora utbudet. Grillvadd (polyestervadd med ytterlager av vinyl) är ett lätt val till grytlappar och grillvantar. Men sen då – ska man välja ren bomullsvadd, vadd av 80 procent bomull och 20 procent syntet, ren syntetvadd, vadd gjord av återvunna pet-flaskor, bambuvadd, ullvadd eller silkevadd? Tunn vadd, tjock vadd, mjuk vadd, styv vadd?

Hur tätt måste man kvilta? Det är en annan fråga som är viktig att ta reda på innan man bestämmer vilket kviltmönster man ska välja. Och svaret är att det skiljer sig mellan olika vaddtyper. Var noga med att läsa på förpackningen hur tätt just den vadd du valt måste kviltas. Den första bomullsvadden jag köpte skulle kviltas så tätt som med högst en inch mellan sömmarna, vilket gjorde att vadden blev liggande länge innan jag använde den. I dag brukar alla sorters vadd hålla ihop bättre, det finns bomullsvadd som kan kviltas så glest som åtta inch mellan sömmarna.

Passa på att se vilken skillnad det gör att välja vadd efter projekt. Botanisera bland den vadd som finns i din kviltaffär. Och läs rekommendationerna på vaddproducenternas hemsidor, till exempel Quilters dream och Hobbs. Titta också efter om vadden passar bäst till handkviltning eller maskinkviltning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.