kurskviltar – fritt fram

FRITT FRAM
En kurs på Rikstäckets årsmöte 2011 i Stockholm, om att våga bryta gränser. Vi sydde en annorlunda stafett där allt är tillåtet. Alla börjar på ett eget verk, och får en egen liten kvilt att avsluta hemma. Maskinsömnad.GUNILLA

Gunilla. Färdig storlek 28 x 30 cm.

Gunilla  blev först med att skicka in en bild på det färdiga resultatet. Så här skriver hon:

”Så här blev min bild som växte fram under tiden jag jobbade med den. Själv är jag mycket nöjd. Alla olika tyger finns med, fast kanske på annan plats. Inget har blivit över, allt är med utom en ”rundel” som jag inte kunde få med, inte nu i alla fall. Det var svårt att sätta stopp, jag kunde ha forsatt länge med sömnaden. Ser fram mot att se alla resultat.”


PIA

Pia. Färdig storlek 34 x 32 cm.

Pia levererade den andra bilden.

”Jag blev faktiskt positivt överraskad själv när den blev klar. Fast det var en utmaning att ta sig an. Jag beslöt att spinna vidare på det lite knasiga temat och då passade mitt nyinköpta tyg med flodhästarna och till slut så blev det ju liksom en sagoskog på teatern. Det hade jag aldrig gjort om jag fått göra allt själv. Det var ju en väldigt rolig övning, liksom dom andra kurserna jag gått på för dig. Nu blir det intressant att se vad dom andra har hittat på.”


ALOU

Alou. Färdig storlek X x X cm.

Alou är trea med att lämna bild på det färdiga resultatet.
”Så här blev min kvilt. En kompis undrade om jag sett båten, det hade jag inte men den fick mig att gå vidare och namnet ”Färden gick över de sju haven” växte fram. Det får symbolisera både kvilten och hur den kom till…. En mycket kul och givande kurs. Har använt mig av paintsticks lagt till en del och kviltat mycket. Det har varit skoj och jag är mycket nöjd med resultatet. Är mycket nyfiken på de andra kviltarna.”

CHRISTINA

Christina. Färdig storlek: Y x Y cm.

Nästa färdiga kvilt kom från Christina. Så här skriver hon:

Det är ganska länge sedan jag jobbade med min fritt fram kvilt men jag ska titta på bilderna och försöka rekonstruera varför jag gjort som jag gjort. Jag visste ju att jag skulle på kurs redan när vår quiltgrupp gjorde vår årliga utflykt. I år var vi i en kviltafffär i Sala i mitten av augusti. Där köpte jag en påse med blandade påbörjade bitar.Den största biten använde jag för att börja på mitt arbete på kursen. Jag gillar blommor och är förtjust i solrosor. (Jag har gjort en stor solroskvilt för några år sedan.) Runt den biten lade jag ett tyg med Afrikamotiv, också ett kärt ämne efter att jag bott och arbetat i Afrika i sju år. Till det lade jag en grovt tyg som passade i färg och en mörkröd bit så att jag fortfarande hade en ”normal” rektangulär kvilt.

Sedan var det ju andra som både tänkte och sydde. Jag är glad att de var så mycket djärvare än jag. På så sätt fick jag tillbaka ett arbete som innehöll en fin pärlrad många vackra tyger och dessutom ett spännande ”trådtrassel”. Men det var inte längre rektangulärt och det hade för mycket mörkrött på två sidor. Det behövde lite mer av ursprungstygerna.

Jag löste det genom att skära snett igenom solroslappen. Den ena sydde jag på den alltför röda kortsidan och den andra använde jag till att få stycket rätvinkligt igen. För att det jag lagt till inte skulle se alltför ljust ut så sydde jag mitt barnbarns favoritstygn på min maskin nämligen hjärtana. Det lyckades bra på ena stycket men trasslade på det andra. Det brydde jag mig inte om. Efter det var framsidan färdig och jag kände mig nöjd.

Jag gick en kurs på söndagen också Sy med remsor. Där gjorde jag en provruta i förfärliga tyger. Den kunde knappast passa in i något arbete så varför inte utnyttja den till baksida? Sagt och gjort, enda felet var att den var för liten. Med lite tillskott av lappar ur lådorna så räckte den till.

Ska ett arbete vara en kvilt så ska det ha vadd emellan och vara kviltat så att lagren håller ihop. Hur skulle jag kvilta, hur mycket, för hand eller på maskin? Många frågor men ett snabbt beslut. Eftersom jag fortfarande hade den orange tråden i maskinen så blev det kviltning på maskin i sömmarna och inte så mycket eftersom det är ett så litet arbete.

Jag har gjort flera dussin babytäcken och några docktäcken men det här är nog den minsta kvilt jag gjort utom de vi tillverkade till örhängen eller broscher för några år sedan. Jag tyckte att det var mycket roligt att sy så här fritt. Mina arbeten är vanligtvis täcken som ska användas som täcken eller överkast så det här var trevlig omväxling.

Om en vecka ska jag träffa min quiltgrupp igen och då ska de få se vad jag åstadkommit.

God fortsättning på det nya året!

Christina. Baksidan av kvilten.


CHARLOTTA

Charlotte. 25 x 34 cm.

Charlotta kom näst i tur. Så här skriver hon:

Strax före sommaren kände jag mig klar med min fria kvilt. Den är 25 x 34 cm. Jag tyckte om utseendet och färgerna på min kvilt som jag fick med mig hem. Jag har inte gjort några stora förändringar där. Jag har sytt fast den gröna toften, lagt till dekorationer i form av plastblommor och sedan broderat och handkviltat. Jag tyckte det var roligt att sy för hand, så jag höll på med det rätt länge.
Hälsningar CharlottaEn tanke på “kurskviltar – fritt fram

  1. Ping: Det slitna lockar, dags att utforska. | Textila utsvävningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.