Prag PM 2019

Inbjudan att söka den svenska utställningen på Prague Patchwork Meeting 5–7 april 2019

Till 2019 års kviltmöte i Prag har vi blivit inbjudna att curera en utställning med fokus på Sverige, för att visa upp samtida kviltar i såväl traditionella som moderna tekniker.
Nu söker vi spännande verk att visa upp för en internationell publik.

Vad är Prague Patchwork Meeting, PPM?
PPM är Tjeckiens och regionens största internationella lapptäcksfestival, med utställningar, kurser, workshopar och naturligtvis försäljning av tyger och tillbehör. 2017 visades mer än 900 kviltar från 24 olika länder – men inte en enda av dem var från Sverige. Därför har vi blivit tillfrågade att sätta samman en utställning. 2019 arrangeras PPM för trettonde gången.
Läs mer på PPM:s webbplats http://www.praguepatchworkmeeting.com/en/
Se en video från PPM 2018 https://www.youtube.com/watch?v=leelMB36Mkk

Vem kan söka till den svenska utställningen på PPM 2019?
Du som syr kviltar av egen design. Om du syr i traditionella tekniker eller moderna, eller arbetar med konstkviltar, spelar ingen roll. Det viktiga är att du inte syr efter någon annans mönster.

Var ansöker jag och när är sista ansökningsdag?
Via ett anmälningsformulär på webben. Sista anmälningsdag: 31 december 2018. Länk till formuläret hittar du längst ner i inbjudan.

Vad får jag ansöka med?
Du får söka med max tre bidrag. Eftersom de ska transporteras till Prag tar vi inte emot bidrag i 3D-teknik eller sådant som på annat sätt är svårt att packa. Du söker inte med själva kviltarna utan med fotografier av dem. Du måste fylla i formuläret en gång för varje bidrag. Och för varje bidrag måste du ladda upp tre bilder: en bild på hela kvilten och två detaljbilder. Döp filerna med ditt namn, första ordet i verkets titel samt numrera dem 1A, 1B, 1C för första bidrag 2A, 2B och 2C för andra, osv.

Hur stora kviltar pratar vi om?
Vi kommer att få 35–40 löpmeter montervägg. Idag vet vi inte hur väggarna fördelas, men varje modul är 1 meter bred och 2,3 meter hög. Därför vill vi ha en bra blandning av storlekar. Maxhöjden är 2 meter. Ange måtten i formuläret.

Jag har ställt ut mina verk tidigare, får jag söka med dem ändå?
Om dina arbeten varit utställda i Sverige, eller något av de nordiska länderna, är det inget hinder för att söka. De verk du anmäler får inte ha varit utställda på Festival of Quilts i Birmingham, European Patchwork Meeting i Alsace eller någon liknande större festival i Europa.

Vad kommer det att kosta att delta?
Det kostar ingenting att ansöka om att få vara med på den svenska utställningen.
Men när ditt/dina verk blivit antagna måste vi ta ut en avgift. Som på så gott som alla internationella kviltfestivaler står arrangörerna inte för kostnaderna för utställningarna. Det innebär att vi måste ta betalt för att täcka de kostnader som uppstår för att transportera de verk som ska ställas ut till Prag, samt andra kringkostnader. Du får också stå för kostnaden att skicka, eller lämna in, de verk som tagits ut inom Sverige. Hur stor avgiften blir får du reda på när kvilten/kviltarna blivit antagna och får då ta ställning till om du vill medverka.
Vi kommer att göra allt för att hålla nere kostnaderna.

Hur väljs verken ut?
En jury om fyra personer kommer att välja ut de verk som kommer med på den svenska utställningen på PPM 2019. Syftet med juryarbetet är inte att välja det som är ”bäst”, även om juryn förstås letar efter kvalitet. Juryns uppdrag är att välja verk som kan samverka med varandra i en generös och lustfylld utställning.
Juryn består av Monica Danielsson Bichsel, Anita Fors, Patricia Visser och Gunnel Wright.

Är mina kviltar försäkrade under tiden?
Vad gäller försäkring får du lita till din hemförsäkring medan du lånar ut din kvilt. Kolla gärna just dina villkor. Och när du skickar/lämnar dina bidrag till vårt uppsamlingsställe i Sverige avgör du själv vad du betalar för, efter utställningen returnerar vi kviltarna enligt de val du själv gör och betalar för. Vart du ska skicka verken får du besked om när juryarbetet är klart.
Vi lovar att göra allt i vår makt för att dina kviltar inte ska komma till skada eller komma bort, men olyckan kan ju vara framme trots det. För transporten från Sverige till Prag undersöker vi just nu vilka transportalternativ som finns. Under själva utställningen kommer någon att vara på plats under hela öppettiden.

Eventuella frågor besvaras av Monica Danielsson Bichsel eller Anita Fors, helst i den facebookgrupp vi skapat för detta: Ansökan till den svenska utställningen på Prag PM 2019.

LÄNK TILL ANMÄLNINGSFORMULÄRET (OBS! Formuläret ligger hos Google, som vill att man skapar ett googlekonto för att svara. Det är enkelt och gratis.)

Monica & Anita