färga tyg med rost

Rostat tyg.

Rost är de spröda, porösa och vattenhaltiga järnoxider som bildas då järn korroderar, eller rostar, i närvaro av vatten och syre. Alla som försökt bli av med en rostfläck på kläderna vet att den rostfärgen sitter som berget. Det kan man använda för att färga in tyg med rostiga föremål. Här ska jag visa hur jag gör.

Det här behöver du för att rosta tyg:
– vitt bomullstyg, till exempel lakansväv
– rostiga föremål, här använder jag ett rengjort galler från en engångsgrill
– en skål
– ättika
– plastpåse

Så här gör du:
Häll upp så mycket vatten en skål att det räcker till att blötlägga hela tyget du vill rosta. Slå i en skvätt ättikssprit/ättiksyra. Jag mäter inte så noga, det handlar bara om att öka surheten så att rostningen går snabbare. Om du har en större bit tyg att rosta kan du tappa upp vatten direkt i diskhon istället. Glöm inte slå i ättika. Lägg tyget i blöt. (bild 1)

Bild 1

När tyget legat i blöt några minuter slätar du ut det på diskbänken och lägger på dina rostiga föremål. (bild 2)

Bild 2

När du är nöjd med placeringen lindar du tyget runt det rostiga föremålet. Min tygbit var lagom stor att linda runt gallret så att det låg dubbelt på vardera sidan.

Sedan stoppar du in alltihop i en plastpåse och stänger till. Jag använde en vit soppåse för att den är helt platt utan veck i botten, vilket gör att tyget kan ligga helt slätt inuti. Dessutom är plasten så ljus och tunn att det går att se hur rostningen framskrider utan att packa upp påsen. (bild 3)

Bild 3

Så här ser det ut när påsen är packad. Nu gäller det att ”glömma bort” påsen ett par-tre dagar. Jag la min påse på balkonggolvet, så den fick ligga plant. (bild 4)

Bild 4

Fast glöm inte helt utan kolla hur rostningen framskrider. Det går att avbryta processen när som helst.  Efter ett dygn såg mitt paket ut så här. Lite mer rost ville jag allt ha. (bild 5)

Bild 5

Efter två dygn såg min rostning ut så här. Dags att avbryta, tycker jag. (bild 6)

Bild 6

Jag hade ytterligare en rostning på gång samtidigt, med en mindre bit grillgaller. Den såg ut så här efter två dygn. (bild 7)

Bild 7

Nu är det dags att skölja tyget. Jag tappade diskhon full med ljummet vatten och hällde ut tygbitarna i vattnet. Skölj i flera vatten, så att alla synliga rostflagor försvinner. (bild 8)

Bild 8

Nu ska tyget tvättas med tvättmedel i maskin också. Det är viktigt att tyget blir så rent som möjligt, eftersom rosten bryter ner textilfibrerna. Förvara inte tyget längre än nödvändigt inan det åker in i tvättmaskinen. När tyget är tvättat och torrt ska det strykas. Sedan är det färdigt att användas.

Så här blev det färdiga resultatet. (bilderna 9-14)

Bild 9

Bild 10

Bild 11

Bild 12

Bild 13

Bild 14

7 tankar om “färga tyg med rost

 1. Ping: rostbeskrivning / rust tutorial « taktil textil

  • Ja och inte bara en gång… Grillgallret fortsätter att rosta och kommer att kunna användas många gånger. Härligt!

 2. Vad läckert det blev. Nu gäller det att leta efter något rostig och försöka. Under den kalla årstiden måste det väl gå fortare med prosessen.
  Marita

  • Bättre sent än aldrig… Här kommer en kommentar till den här kommentaren.
   Min erfarenhet säger mig att ju varmare det är desto snabbare rostar det. Men hur rostigt tyget blir påverkas av så många saker så mitt bästa råd är att titta till rostningen då och då för att kunna avbryta när jag tycker det är lagom.
   Anita

  • Tack Gunnel
   Ja vinäger går lika bra. Det gäller att få vattnet surt. Jag föredrar ättika eftersom den är färglös.
   Anita

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.